Gråsten | Jeanettes Gammeldags Æblelagkage er en vinder
1312
post-template-default,single,single-post,postid-1312,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1200,qode_popup_menu_push_text_top,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Jeanettes Gammeldags Æblelagkage er en vinder

Fra venstre dommer Henning “Trylle” Nielsen, vinder Jeanette Villadsen, nummer tre Amalie Jørgensen, to’eren Amanda Slaikjer Hansen og dommer Bente Kaehne. Foto: Søren Gülck

Æblelagkage med tvist var Jeanette Villadsens bud på en æblekage ved Gråsten Æblefestival, og det var en vinder. Det Store Æblekagebord blev spist op til sidste krumme.

– Vi faldt pladask for denne kage. Den minder om bedstemors æblekage.
Det udtalte dommerne, magiker Henning ”Trylle” Nielsen og plejecenterleder Bente Kaehne fra scenen, da de kårede vinderen i Den Store Æblekagedyst ved Gråsten Æblefestival.

Det er Jeanette Villadsen, som står bag vinderkagen, en lagkage med æble og makroner. Jeanette bor i Sønderborg, men arbejder hos IP Nordic i Gråsten:
– Nogle kan lide at strikke. Jeg kan lide at bage kager. Når jeg ser noget, skal jeg prøve det af, eller se, om jeg kan gøre det på en andet måde, siger hun.
Jeanette bor alene, men hendes kolleger sætter stor pris på hendes hobby, når noget skal prøves af.
Det var også kolleger, der pressede hende til at finde på et navn. Den kunne ikke bare hedde lagkage med æbler. Så navnet er blevet ”Gammeldags Æblelagkage”
– Der er æblemos i midten, men det er kogt, så så der stadig er lidt bid i æblestykkerne, og i stedet for fløde er der en ostecreme, forklarer Jeanette, der selv har cheesecake som yndlingskage – sammen med hindbærsnitter.

Unge mesterbagere i toppen

Andenpladsen gik til Amanda Slaikjer Hansen med “Supernem og lækker æblekage”, og tredjepladsen til Amalie Jørgensen med en Æblestang. De er begge er unge mesterbagere.

Alt blev spist

De otte kager, der var med i konkurrencen, indgik i Det Store Æblekagebord, som blev så stor en succes, at kaffebaren til sidst meldte udsolgt.
Det var KGGO, Kørestolsbrugere og gangbesværede i Gråsten og Omegn, der stod for kagebordet. De havde selv bagt og sat venner i gang, og blandt dem, der lørdag indleverede kager til kaffebaren, sås det lokale byrådsmedlem Charlotte Engelbrecht og gemalen, Benny Engelbrecht, som til daglig har sæde i Folketinget.

Præmien til vinderen i kagedysten var en middag for to hos det nye spisested Farfars Køkken, andenpræmien en middag samme sted og tredjepræmien en pakke med hjemmestrikkede tæpper.

 

Vinderkagen: Gammeldags Æblelagkage.
Foto: Søren Gülck

Opskrift på vinderkagen, Gammeldags Æblelagkage:

Lagkagebund 1:

  • 4 æg
  • 150 gram sukker
  • 150 gram hvedemel
  • 1 teskefuld bagepulver

Lagkagebund 2

  • Samme som ovenstående, men tilføjet:
  • 1 spiseskefuld kanel
  • 1 teskefuld allehånde
  • 1 teskefuld nellike
  • 1 teskefuld kardemomme
  • 1 teskefuld ingefær

Æblemousse:

  • 700 gram æbler kogt til puré, dog så æblestykkerne ikke er kogt helt ud
  • 1 deciliter æblemost
  • 2,5 deciliter fløde
  • 6 blade husblas

Topping:

  • 200 gram flødeost naturel
  • 1 citron presset
  • 20 gram flormelis
  • Ristede hasselnøddeflager
  • Hvid chokolademousse:
  • 6 blade husblas
  • 2 deciliter sødmælk
  • 350 gram hvid chokolade

 

Opskrift på kagen, der fik andenpladsen:

“Supernem og lækker æblekage” fik andenpladsen. Foto: Søren Gülck

Supernem og lækker æblekage

Dej:

  • 220 gram mel
  • 190 gram sukker
  • 1 teskefuld bagepulver
  • 1 teskefuld salt
  • 8 små pigeonæbler
  • 1 sammenpisket æg

Drys:

  • 50 gram brun farin
  • 50 gram hakkede mandler eller nødder
  • 1 teskefuld kanel

Skræl og skær alle æbler i skiver. Tag derefter 6 af æblerne og put dem i en gryde med 1 deciliter vand. Lad det simre, indtil æblerne er møre. Tag æblerne af varmen og put derefter de sidste to æbler i gryden. Lad dem stå, indtil de skal i dejen.

Mel, sukker, bagepulver og salt blandes sammen med de møre og friske æbler og saften. Pisk derefter det sammenrørte æg i. Dejen hældes i en smurt springform eller et tærtefad.

Brun farin, hakkede mandler/nødder og kanel blandes sammen og drysses over dejen.

Bages ved 150/170 grader i ca. 40 minutter.

Bagetiden varierer fra ovn til ovn. Tjek kagen ved at stikke en strikkepind i midten.

Serveres med en let pisket blanding af fløde og creme fraiche.

 

Opskrift på kagen, der fik tredjepladsen:

Æblestang

Tredjepladsen gik til denne æblestang. Foto: Søren Gülck

Dej:

  • 250 gram mel (4 deciliter)
  • 125 gram sukker (ca. 1 1/4 deciliter)
  • evt. lidt vanillesukker
  • 1 æggeblomme
  • 3 spiseskefulde kaffefløde

Fyld:

  • 500 gram æbler
  • Sukker

Pynt:

  • 2 æggehvider
  • Perlesukker
  • Mandler (kan udelades)

Smuldr fedtstoffet i melet, bland sukker og evt. vanillesukker i. Tilsæt æggeblomme og fløde og ælt dejen sammen. Lad dejen hvilke kildt i 1 time ca. Del dejen i to dele og rul hver del ud til en lang stang i bagepladens længde. Skræl æblerne, del dem, fjern blomst, stilk og kernehus og skær tynde både.

Læg skiverne ned langs midten af dejen og drys med lidt sukker. Fpld dejen ind over æblerne, skær evt. dejen, der skal foldes ind over æblerne, i skrå snitter med et par centimeter imellem og fold dejen skiftevis fra side til side, så det danner et fletværk over æblerne.

Pisk æggehviderne stive og fordel dem over dejen og drys med perlesukker og evt. mandelflager eller hakkede, snittede mandler.

Bag stængerne ved 200 grader ca. 20 minutter.

Dommerne, plejecenterleder Bente Kaehne og Henning “Trylle” Nielsen, i gang med den søde opgave. Foto: Søren Gülck