Gråsten | Æblefestival
202
page-template-default,page,page-id-202,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1200,qode_popup_menu_push_text_top,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Vi fejrer Danmarks nationalæble, Gråstenæblet med en traditionsrig Æblefestival, der finder sted på Gråsten Havn torsdag 12. oktober – lørdag 14. oktober 2017. Slotsbyen hylder Gråstenæblet og dets historie med en traditionsrig æblefestival i på havnen i Gråsten. Festivalen vil også i år bugne af aktiviteter for børn og voksne.

I dag høstes de saftige og velsmagende Gråstenæbler i milliontal over hele verden. Imens står det gamle modertræ, podet på de allerførste Gråstenæbletræer, stadig stolt i slotshaven ved den danske kongefamilies sommerresidens Gråsten Slot.

Hvert år fejres æblet, historien og traditionerne i Gråsten. Så når du går på opdagelse blandt Æblefestivalens mange boder, kan du dufte og smage på alt fra æblekager og æbleflæsk til æblesnaps og æblemost. Når den første høst af Gråstenæbler under festivalen sejles til byerne langs Flensborg Fjord, er du med til den traditionelle Æblesejlads. 


Kontakt koordinator

Louise Johnsen
ljon@sonderborg.dk / Tlf. 27 90 03 59

I Gråsten Slotshave står der et ganske særligt træ, hvis grene spreder sig ud i hele verden. Træet bærer vidnesbyrd om århundredes stolte traditioner for kvalitet og gode råvarer. Dets rødder rækker helt tilbage til 1600-tallet, hvor Frederik Ahlefeldt den Yngre begyndte at bygge videre på det slot, hans far havde efterladt ham. Som led i de mange forbedringer af Gråsten Slot, blev også haveanlægget udbygget, og et væld af sjældne træer og blomster blev hjembragt fra fjerne egne. Blandt dem var enkelte æbletræer fra et kloster i Savoyen i Sydfrankrig, som slotshavens fremsynede gartner, Hans Peder Vothmann, kunne se et stort potentiale i. Han gik derfor i gang med at pode og forædle æblerne, og gennem Vothmanns arbejde blev Gråstenæblets særlige smag og karakteristika fremelsket.