13 okt Det Rullende Madværksted gav mod på nye retter

Ëmilie Bost Jacobsen virkede overrasket over at se sin søn, otteårige Axel med stort gåpåmod i forhold til rødkål, rå hvidløg og fisk. Axel får her hjælp af Det Rullende Madværksteds kok, Simon Philipsen. Foto: Søren Gülck Det sagde Emilie Bost Jacobsen
Axel og Maia Bost Jacobsen var blandt mange børn og voksne, som fik mod på at lave nye retter af lokale råvarer med vejledning af kokke i Det Rullende Madværksted ved Gråsten Æblefestival.
– Det er fantastisk. Her spiser de ting, de ikke ville spise derhjemme. De har prøvet rødkål og rå hvidløg. Det er sjovt. De synes, at det er spændende, når det er et sted som her.
Det sagde Emilie Bost Jacobsen, mor til otteårige Axel og tiårige Maia, da børnene var i fuld gang med at filetere fisk og stege grøntsager i Det Rullende Madværksted på Gråsten Æblefestival.
Familien bor i Gråsten og var af sted til festival, også med far Casper og storesøster Matilde.
– Hjemme spiser de også fisk, men så er det gerne færdige fiskefileter, indrømmede Emilie, som virkede helt forbavset over børnenes gåpåmod ved kogepladerne.
Flere end 250 har været i gang
Fredag ved Gråsten Æblefestival var ca. 120 igennem Det Rullende Madværksted med tilberedning af kylling fra Gråsten Fjerkræ i de fire åbningstimer, og lørdag var der en del flere. Lørdag stod der skrubber på menuen. De kom fra den lokale ”John Fisker”, der holder til lige uden for teltet, og som også havde en bod ved festivalen.
Der var travlhed både ved snittebordet, hvor lokale grøntsager blev gjort klar, og ved bordet, hvor fisken skulle fileteres. Til slut skulle retten over kogepladerne, som er indbygget i Det Rullende Madværksted. Nogle stegte fisken, mens andre dampede den over grøntsagerne.
Ingen svære opskrifter
Simon Philipsen, der er kok ved Det Rullende Madværksted, stod klar med gode råd, hjulpet af Søren Voss, der til daglig er slagter i Aarhus. De gav også hjælp til at røre mayonnaise og remoulade som tilbehør til retten, som deltagerne bagefter kunne spise, helt gratis. Kokkene havde også snydt lidt og i forvejen kogt linser og perlebyg, da det ellers ville tage for lang tid for kokkegæsterne.
– Det er sjovt at se, hvordan det bliver levende for børn og unge. De får mod på det. Når de lige først står med den hele, friske fisk, ved de ikke helt, hvordan de skal håndtere det. Men så går de i gang med at skære i den og dyppe kødet i mel, og til sidst kan de spise det. Pludselig kan langt de fleste børn lide fisk, sagde Simon Philipsen.
Det hele foregik uden opskrifter. Det skal bare være gode, lokale råvarer, og så skal det være hjemmelavet.
– Vi opfordrer vores deltagere til at sanse og bare vælge de grøntsager, som de har lyst til, fortalte kokken.
Nordea Lokalfond gjorde det muligt
Det Rullende Madværksted udspringer af Madkulturen, en selvejende institution under Miljø- og Fødevareministeriet. Støttet af Nordea-fonden har Madkulturen dannet Netværk for Madfestivaler med det tilhørende madværksted. Gråsten Æblefestival har siden foråret deltaget i netværket, og her fik styregruppen ideen til at søge Nordea Lokalfond om støtte til at hente madværkstedet til festivalen. Den positive melding om en donation på 50.000 kr. kom meget tæt på festivalen, og dermed kunne det fristende programpunkt sættes ind.

Otteårige Benjamin Snedker Hartmann fra Broager havde græskar og æbler i sin pande med broccoli og andre grøntsager. Farmor Jeanette Madsen havde taget ham og lillesøster Alberte med i Det Rullende Madværksted på Gråsten Æblefestival. Foto: Søren Gülck