Gråsten Æblefestival blev åbnet med æbleprinsesse og æbleprins
738
post-template-default,single,single-post,postid-738,single-format-standard,bridge-core-3.0.9,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1200,qode_popup_menu_push_text_top,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.7,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive

Gråsten Æblefestival blev åbnet med æbleprinsesse og æbleprins

Gråsten Æblefestival er blevet en tradition, som flere og flere vil være en del af, fastslog borgmester Erik Lauritzen i sin åbningstale for den fjerde festival.

 

Da Sønderborgs borgmester, Erik Lauritzen, torsdag aften åbnede Gråsten Æblefestival, sagde han stort tillykke til otte-årige Thea Storm Baum og syvårige Andreas Johnsen, som bar kroner på hovedet og lyste af stolthed.
Børnene bærer titlerne Årets Æbleprinsesse og Årets Æbleprins, efter deres tegninger er blevet udvalgt i en tegnekonkurrence, der er en nyskabelse i festivalen.
Dermed har den lokale kunstner Karin Baum, som gennem mange år har været engageret i æblesejlads og æblefestival i Gråsten og er ukronet æbledronning, fået små “royale familiemedlemmer”.

Tegning af æblebutik fra æbleprinsesse Thea Thorsen Baum på 8 år.

 

Tegning fra årets æbleprins, syvårige Andreas Johnsen

 

Masser af børn involveret

Borgmesteren udtrykte glæde over, at styregruppen bag festivalen generelt lægger på at involvere områdets børn, både på skolerne i ugen op til efterårsferien og i kraft af syv børnehavers besøg ved workshops, som fredag formiddag blev holdt af Naturskolen og kommunens skoleprojekt Vidensbyen.

– Festivalen fylder nu fire år, og nu kan man sige, at det virkelig er blevet en tradition, som mange regner med, og som flere og flere gerne vil være aktive i. Tillykke og tusinde tak til alle de frivillige bag Gråsten Æblefestival, som har formået at bygge dette op til glæde for os alle. Nogle har i næsten et år planlagt og koordineret på møder, andre tager et nap med det praktiske her under festivalen. Det er bare så godt at se, hvad der kan lade sig gøre, når vi går sammen om tingene, sagde Erik Lauritzen.

– Festivalen fylder nu fire år, og nu kan man sige, at det virkelig er blevet en tradition, som mange regner med, og som flere og flere gerne vil være aktive i, sagde borgmester Erik Lauritzen ved åbningen. Til højre Kaj Nielsen, som er en af ildsjælene bag festivalen og som også spiller i Rinkenæs Brass Band, der spillede. Foto: Søren Gülck.

 

Madboder tredoblet

Noget andet, borgmesteren bemærkede, var, at der som led i æblefestivalen er plantet et halvt hundrede gråstenæbletræer ved Sønderjyllands største skolehaver, Haver til Maver, som i foråret åbnede ved Gråsten Landbrugsskole.

– Det er et projekt, som jeg forventer mig meget af i forhold til, hvad det kan give de nye generationer, sagde borgmesteren, som også nævnte, at det i år er lykkedes æblefestivalen at tredoble antallet af boder med lokale fødevarer og udvide markedsteltet på havnen.

– Der er et utroligt bredt sortiment af varer, hvad enten man er til det friske, det søde eller det salte. Det bliver meget svært at bevæge sig ind i teltet uden at blive fristet.

 

Den lokale singer-songwriter Nigel Ray Beck, der stammer fra Sydengland, sang for i “Vi elsker dig… Gråsten” – en helt ny sang, han har skrevet til åbningen. Foto: Søren Gülck

 

En ny Gråsten-sang

Ved åbningen var en anden nyskabelse. Den lokale singer-songwriter Nigel Ray Beck havde til åbningen skrevet en ny sang: “Vi elsker dig… Gråsten”, der efter lidt øvning blev sunget som fællessang. Her har æblefestivalen fået sit eget vers: “Gråstenæblet… Gravensteiner / eget logo… kendetegner / til anderæs og æblefest / Ja, Gråsten Havn… du er bedst”.

 

Festivalen fortsætter

Gråsten Æblefestival, der er en event under paraplyforeningen Gråsten Forum og arrangeres af lokale frivillige med støtte fra Sønderborg Kommune, fortsætter fredag aften med Shantyaften. Kl. 21 åbnes det opvarmede telt på havnen for spontane gæster til koncerten med Downtown Dynt og Heartlands.

Lørdag kl. 10 stævner de gamle skibe, som deltager i Æblesejladsen, ud på Flensborg Fjord, og indtil kl. 17 er der masser af aktiviteter på havnen. Man kan blandt andet komme til Det Store Æblekagebord kl. 15.

Find hele programmet HER