Gråsten Æblefestival fik markant flere gæster i år
761
post-template-default,single,single-post,postid-761,single-format-standard,bridge-core-3.0.9,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1200,qode_popup_menu_push_text_top,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.7,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive

Gråsten Æblefestival fik markant flere gæster i år

Jævn strøm af gæster, godt salg i boderne og en vellykket shantyaften er de umiddelbare indtryk efter årets Gråsten Æblefestival.

 

Frede Schmidt fra Arnkilsøre Frugtplantage havde travlt med at sælge frugt i den ene ende af markedsteltet, og midt i teltet havde Hestehavegård havde også en travl frugtvogn. Begge donerede ti kasser æbler til æblesejladsen på Flensborg Fjord. Foto: Søren Gülck

 

Søndag eftermiddag var de to store telte, som i en uge har stået på havnen i Gråsten, taget ned igen. De trætte ildsjæle bag Gråsten Æblefestival kunne puste ud, og de kunne samtidig se tilbage på en festival, hvor publikumstilstrømningen er øget markant. Vejret var da også relativt pænt i forhold til i fjor, da stærk blæst, regn og kulde satte præg på festivalen.
– Det er gået helt fantastisk. Begge vores store telte har været fyldt med mennesker både fredag og lørdag, og i boderne er det generelt tilbagemeldingen, at de aldrig har solgt så meget før, fortæller Kaj Nielsen, der sidder i æblefestivalens styregruppe og kører det praktiske bag mange af festivalens centrale elementer.

 

Karin Baum, der er kendt som Gråstens Æbledronning, jubler på dækket over afgangen til årets æblesejlads på Flensborg Fjord. Foto: Søren Gülck

 

 

Fødevareboder boomer

En styregruppe med frivillige under paraplyforeningen Gråsten Forum står bag Gråsten Æblefestival, med bistand fra Sønderborg Kommune. Festivalen havde her i sit fjerde leveår tredoblet antallet af boder med lokale fødevarer og specialiteter til 18, og når boder med hobby- og kunsthåndværk tælles med, var er i alt ca. 30 boder i markedsteltet, mens der i et andet stort telt var musik og forskellige aktiviteter. Her blev der fredag aften holdt Shantyaften med ca. 130 gæster til spisningen, og flere efter teltedørene kl. 21 blev åbnet for spontane gæster til koncert med Downtown Dynt og Heartlands.
– Orkestrene skabte en god stemning, maden fra Det Sønderjyske Køkken var virkelig vellykket, og folk var i godt humør. Så det var fantastisk, siger Louise Johnsen, der er kommunens projektleder for festivalen.
Hun fortæller, at hun kun har fået positive tilbagemeldinger. Der har været stor opbakning fra publikum, og stadeholderne har været meget tilfredse. De kommer gerne igen.

 

 

Tobias Ehmsen fra Fiskbæk Naturskole var fredag formiddag med til at lave æbleworkshops for børn fra syv af områdets børnehaver sammen med kommunens skoleprojekt Vidensbyen. Her har børn fra den tyske børnehave været på æblerov med bind for øjnene og alle tæller med på tysk, hvor mange æbler der er kommet i kurven. 84 blev det til! Spitze!

 

30 dansere i alderen 6-15 år fra Gråsten Idrætsforeninges Dance it for Kids og Teen Dance var lørdag på scenen i det fyldte Æblesejladstelt. De åbnede showet med sangen “Æblemand”. Foto: Søren Gülck

 

 

Kom gerne med input!

Der har været  udfordringer med, at musikken i Æblesejladsteltet var lidt høj, når der samtidig var aktiviteter. Og kun et enkelt skib indgik i æblesejladsen.
– Vi skal også drøfte, hvordan vi får flere frivillige med, og hvordan vi tilrettelægger indsatsen. Men generelt er vi vældigt tilfredse, siger Louise Johnsen, der meget gerne tager imod alle kommentarer og ideer, som kan forbedre festivalen.
De kan skrives på mail til ljon@sonderborg.dk eller på Facebook-siden Gråsten Æblefestival.

 

Gråsten kan både noget med æbler og med kongelige – her i en glad kombination. Foto: Søren Gülck