14 sep Gratis foredrag med Gråsten Æblefestival
Jagten på gamle sønderjyske frugtsorter
Hør om detektivarbejdet, der har reddet flere sønderjyske æblesorter. Som optakt til Gråsten Æblefestival holder museumsinspektør 3. oktober foredrag på Det Gamle Rådhus.
Gråsten har en berømt og verdensudbredt æblesort opkaldt efter sig. I den anledning holder byen æblefestival 11.-13. oktober, men der findes faktisk flere sønderjyske frugtsorter med en interessant historie. Det kan man høre om, når Gråsten Æblefestival inviterer til gratis foredrag med eksperten Mads Mikkel Tørsleff, som er museumsinspektør ved Museum Oldemorstoft i Padborg. Det foregår onsdag den 3. oktober kl. 19 på Det Gamle Rådhus i Gråsten, som stiller lokaler til rådighed for æblefestivalen og serverer gratis kaffe og kage.
Sønderjyske sorter glemt
Mads Mikkel Tørsleff fortæller om sit detektivarbejde med at opspore gamle frugtarter på Als og i resten af Sønderjylland. Et arbejde, som nu bærer frugt i form af Oldemors Abildgård, en frugthave med sjældne frugtarter ved museet. Der skulle en særlig indsats til at registrere de sønderjyske sorter, eftersom registreringen af ”Gamle Danske Frugtsorter” foregik for ca. 100 år siden, da Sønderjylland stod uden for arbejdet. Derfor findes meget få af de sorter, som man kendte i Sønderjylland i 1800-tallet, i de danske genbanker i dag.
Genfundet i gamle haver
Med udgangspunkt i den sønderjyske pomolog (ekspert i frugtsorter) Claus Matthiesen (1841-1929) og optegnelser fra et par kendte gartnerslægter i Sønderborg gik Mads Mikkel Tørsleff på jagt og genfandt flere sjældne sorter i nogle få, gamle haver i Sønderjylland. Det gælder, foruden Den Ægte Gråstener, blandt andet æblesorterne Ulderup, Maren Nis, Karen Hansens Æble, Alsisk Voksæble, Volsk Krigsæble, Bojskovæblet og Bødkeræblet. For pærernes vedkommende gælder det Herrepære, Gråpære, Kleffeluner, Charneaux, Conference, Grev Moltke samt et udvalg af sylte- og kogepærer.
Tilmelding
Man skal tilmelde sig foredraget hos Louise Johnsen, koordinator for Gråsten Æblefestival, på ljon@sonderborg.dk, TEL. 2790 0359 senest torsdag den 27. september
I jagten på gamle sønderjyske æblesorter har Mads Mikkel Tørsleff blandt andet genfundet Alsisk Voksæble, der stammer fra Kær Hestehave omkring eller lige før år 1800.