Skolehaver ved landbrugsskolen fik rand af gråstenæbletræer
708
post-template-default,single,single-post,postid-708,single-format-standard,bridge-core-3.0.9,tribe-no-js,page-template-bridge-child,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1200,qode_popup_menu_push_text_top,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.7,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.9,vc_responsive

Skolehaver ved landbrugsskolen fik rand af gråstenæbletræer

Som optakt til Gråsten Æblefestival 2017 har frivillige plantet et halvt hundred gråstenæbletræer som en rand ved de nye skolekøkkenhaver ved Gråsten Landbrugsskole

Der gik ikke lang tid fra et snes borgere søndag formiddag samledes ved Gråsten Landbrugsskole, og til der stod en ny række med et halvt hundred gråstenæbletræer.
Først skulle træer, stolper og værktøj ellers bæres op ad en bakke på marken bag det nye skolehaveprojekt Haver til Maver, og snor skulle lægges ud, så træerne kom til at stå på en lige række.
Men da først spaderne kom i jorden, gik det pænt hurtigt med Kaj Nielsen fra styregruppen for Gråsten Æblefestival i spidsen. Han er efterhånden en rutineret æbleplanter. Det er nu fjerde år, æblefestivalen står for plantning af æbletræer i Gråsten-området. Det første år blev hele 650 træer sat i jorden.

Forstander hjalp til

Denne milde og solrige søndag var også landbrugsskolens forstander, Bjarne Ebbesen, en flittig medhjælper. Han smuttede dog lidt før middag for at gøre klar til frokost til deltagerne i Haver til Mavers rustikke spisesal i en lade. Det er landbrugsskolen, der sammen med Naturskolen står for det nye skolekøkkenprojekt, og her kan skoleeleverne altså om få år håndplukke masser af gråstenæbler til menuen.
En af deltagerne ved dette års plantning var Hans Jørgen Hansen, der kom sammen med Lillian. Han stod for at banke mange af pælene godt i jorden med en “pælejomfru”.
– Vi så det i avisen, og vi har været med før. Det er lidt hyggeligt, og vi har plads til et æbletræ i haven, sagde Hans Jørgen, der altså også var fristet af, at de frivillige ved æbleplantningen bliver belønnet med ét æbletræ per husstand til plantning i egen have.

Alle aldersgrupper med

Birgitte og Kim Lorenzen kom med deres piger Karla og Josephine på hhv. snart seks og fire år, og pigerne boltrede sig i nogle bigballer på marken, mens forældrene gravede. Farfar var også til stede og snart farmor, der kom med familiens yngste, endnu i kravlealderen.
– Det er et godt arrangement, meget hyggeligt, sagde Kim, der er ingeniør, men har købt sin bedstefars gård på Fiskbk som bolig. Det var første gang, familien var med til æblefestivalens plantning, men selve festivalen kender de, for her er børnehaven også aktiv.
– Der er mange, der går og venter på æblefestivalen. Den er et samlingspunkt for byen, sagde Marga Johansen, der er oppe i årene, men alligevel var i fuld gang med plantningen sammen en veninde:
– Jo, jeg kommer fra landbrug, og min familie har i tre generationer haft elever på landbrugsskolen.Vi vil gerne støtte skolen, og så er det jo dejligt at komme ud i naturen sådan en dag.

Helt gokkelok!

Også syvårige Andreas Johnsen havde stor fornøjelse af plantningen. Især med opsamling af regnorme i gravehullerne. De blev senere serveret for hønsene, som hører til Haver for Maver. Og det kunne de li’.
– De var helt gokkelok, da jeg kom med de orm, grinte Andreas.

– Hvem vil have et æbletræ med hjem? Hver husstand rækker en hånd op, sagde Kaj Nielsen, som står i spidsen for æbletræsplantningen ved Gråsten Æblefestival. Foto: Søren Gülck

Lillian Kaad var med til at plante æbletræer ved skolehaverne Haver til Maver. Foto: Søren Gülck

Først skulle træerne bæres op ad bakken. Foto: Søren Gülck